Allt om e-böcker

Här hittar du de allra vanligaste frågorna om e-böcker. Hittar du inte din fråga, tveka inte att kontakta kundservice på mail eller på telefon 08-696 87 80. 

 • 1. Vad är en e-bok och hur fungerar det?
  1. Vad är en e-bok?

   En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format, så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta. 

  2. Hur stor plats tar en e-bok?

   En vanlig roman är mellan 250 kB och 1 MB stor beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större. Generellt sett blir också böcker i formatet PDF större än i andra format.

  3. Vad betyder de olika formaten?

   E-böcker distribueras i olika format. Nedan beskrivs de i korthet.

   EPUB
   EPUB är standardformatet för nypublicerade e-böcker. Det är ett s k flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor. 

   EPUB finns i både krypterad och vattenmärkt variant (se nedan). Alla böcker du köper hos oss är vattenmärkta.
   Läses på: PC, Mac, Linux, läsplattor, iPhone, Android, andra mobila plattformar
   Rekommenderade programvaror:
   PC, Mac: 
   Adobe Digital Editions (kan läsa krypterade böcker)
   iPhone/iPad: 
   Bluefire Reader (kan läsa krypterade böcker), iBooks
   Android: 
   AldikoBluefire Reader (båda kan läsa krypterade böcker)

   PDF
   PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar. 

   PDF finns i både krypterad och vattenmärkt variant, vi säljer dock enbart vattenmärkta.
   Läses på: PC, Mac, Linux, läsplattor, iPhone, mobiltelefoner
   Rekommenderade programvaror:
   PC, Mac: 
   Adobe Digital Editions (kan läsa krypterade böcker)
   iPhone/iPad: 
   Bluefire Reader (kan läsa krypterade böcker), iBooks
   Android: 
   AldikoBluefire Reader (båda kan läsa krypterade böcker)

  4. Vad är en läsplatta?

   En läsplatta är elektronisk läsenhet som är utformad för att göra läsupplevelsen så behaglig som möjligt. Läsplattorna har en särskild skärmteknik, där skärmen reflekterar ljus precis som ett papper, i motsats till att utstråla ljus som skärmar på datorer och mobiltelefoner gör.

   Läsplattan har ungefär samma storlek som en vanlig bok men är tunnare. Allt fler läsplattor finns till salu i Sverige, och med undantag för Amazon Kindle går e-böcker i formaten EPUB och PDF i regel att läsa i de som finns.

  5. Vad är en surfplatta?

   En surfplatta, även kallad pekplatta, pekdator, padda, datorplatta eller kort och gott: platta (engelska: tablet computer), är en handdator med pekskärm av typen multi-touch, som styrs med hjälp av fingertopparna och är avsedd att kunna hållas i en hand. 

   Vissa modeller har inbyggd 3G-uppkoppling, och har då stora likheter med en smarttelefon, men är en mobil enhet med större skärm och större batterikapacitet.

   Andra har nätverksaccess via trådlösa nätverk (WiFi), eller mobil bredbandsmodem via USB

   Nyare surfplattor erbjuder en extradockningsstation som har fullstorlekstangentbord och USB-port, vilket ger både portabilitet och flexibilitet.

  6. Kan jag läsa en e-bok på en dator?

   Ja, du kan läsa din e-bok på din PC och Mac. Se nedan vad som krävs för att kunna läsa en e-bok. 

  7. Vad menas med vattenmärkt?

   Många av e-böcker finns tillgängliga med vattenmärkning i stället för kryptering. Vattenmärkning är en metod att skydda upphovsrätten som innebär att köparens ordernummer stämplas in både synligt och osynligt i boken, så att den kan spåras om den skulle spridas illegalt. Det blir därmed köparens eget ansvar att boken inte sprids.

   I gengäld är filen inte krypterad, vilket innebär att den är mycket lättare att ladda ner och hantera, och kan läsas i långt fler programvaror och olika enheter inklusive iPhone och Android-telefoner.

   Vi säljer enbart vattenmärkta e-böcker. 

  8. Vad menas med en ”Adobe-krypterad” e-bok?

   Kryptering eller kopieringsskydd används på e-böcker för att säkerställa att böckerna inte kopieras eller distribueras olovligen. I Sverige finns två olika krypteringsmetoder för olika format: 

   För PDF och EPUB används Adobes kryptering, och du behöver därmed programmet Adobe Digital Editions (PC/Mac), Bluefire Reader (iOS) eller Aldiko (Android). 

   För dig som läsare innebär detta framför allt två saker: 
   1) Du behöver installera en speciell programvara för att kunna ladda ner och läsa boken. 
   2) Du måste göra på ett visst sätt för att flytta boken mellan olika enheter (datorer, läsplattor, mobiltelefoner, etc).

   På Bonniers Bokklubbs webbplats är inga böcker krypterade, utan vi säljer enbart vattenmärkta böcker. Se ovan vad vattenmärkning betyder. 

  9. Måste jag vara uppmärksam på nedladdningskostnader?

   Oavsett om du använder trådlöst nätverk (WiFi) eller laddar ner via 3G ska du helst försäkra dig om att du har ett fast pris för din datanedladdning i ditt mobilabonnemang. E-böcker är normalt relativt små filer och är inte särskilt kostsamma även om du inte har fastprisuppkoppling.

   OBS! Befinner du dig utomlands rekommenderar vi dig starkt att enbart använda WiFi för nedladdning.

  10. Vad behöver man för att kunna läsa en e-bok?

   För att kunna läsa en e-bok behöver du, förutom själva boken; en dator, surfplatta, mobiltelefon eller en läsplatta. Dessutom behöver du ett program som kan läsa den digitala filen. Det installerar du gratis på din dator. Vilket som passar dig bäst beror på hur och var du ska använda det.

   Som regel består varje läsarprogram av ett bibliotek, där de böcker du laddat ner lagras, samt av en läsvy där du läser boken.

   För att läsa på Mac eller PC
   Adobe Digital Editions
   (ADE) fungerar på både Mac och PC samt vissa läsplattor. ADE är ett program helt fokuserat på e-boksläsning och kan läsa böcker i formaten EPUB och PDF. Programmet kan användas både för att läsa på datorn samt för att föra över e-böcker till din läsplatta. Mer info om ADE hittar du ovan.
   Har du inte Adobe Digital Edition nerladdad till din dator? Klicka här för gratis nerladdning. 

   För att läsa på iPad/iPhone
   iBooks; 
   är ett program som kan läsa böcker i formaten EPUB och PDF. Det finns redan förinstallerat i de flesta iPads och iPhones, men kan annars hämtas från App Store.

   För att läsa på Android
   Androids har oftast inte något läsprogram förinstallerat, utan du får själv ladda ner den du tycker bäst om på Googel Play. Vi rekommenderar Bluefire Reader

 • 2. Så här köper du dina e-böcker i Bonniers Bokklubb
  1. Hur gör jag för att köpa en e-bok?

   Sök fram den bok du är intresserad av. Finns boken som e-bok så har den denna symbol: 

   Välj e-boksformatet och klicka på Köp. Gör om proceduren tills du är klar, klicka då på varukorgen och välj att gå till kassan. I dagsläget kan du enbart betala din e-bok med kontokort, men vi kommer inom kort även att erbjuda fakturabetalning. Klicka därefter på Genomför köp.

   En e-postbekräftelse kommer att skickas till dig om du har angett din e-postadress, och dina e-böcker finns direkt tillgängliga på Mina sidor/Min digitala bokhylla för nedladdning.

   För att ladda ner så klickar du på Ladda ner, välj därefter var du vill att filen ska sparas (varierar i olika webbläsare).  För att du enkelt ska hitta dina e-böcker så är ett tips att skapa en mapp på din dator som heter Min bokhylla. På så sätt vet du alltid var du har dina böcker.

   För att sedan läsa din e-bok – välj det läsarprogram du föredrar och öppna boken i det. Använder du en läsplatta, följ då instruktionerna du fick med dig när du köpte den för hur du laddar upp boken till läsplattan. 

  2. Kan jag i samma order blanda både digitala böcker med fysiska?

   Ja, det går bra. Din digitala bok får du direkt tillgång till på Mina sidor/Min bokhylla, medan den fysiska boken skickas hem till dig som vanligt. Pack och porto tillkommer för den fysiska boken.

   OBS! I dagsläget kan vi bara ta emot kortbetalning för köp av både fysisk bok och e-bok. Men inom en snar framtid kommer du kunna välja om du vill betala med faktura eller kort. 

  3. Är köp av e-bok premieberättigande?

   Ja, köper du en e-bok så har du, precis som vid köp av fysik bok, rätt till att köpa en produkt till premiepris. Premien kommer att skickas hem till dig med vanliga posten och pack och porto tillkommer. 

  4. Betalar jag pack och porto vid köp av e-bok?

   Nej, köper du enbart digitala produkter tillkommer naturligtvis ingen pack- och portoavgift. 

  5. Hur betalar jag mina e-böcker?

   I dagsläget kan vi bara ta emot kortbetalning för köp av e-bok. Men inom en snar framtid kommer du kunna välja om du vill betala med faktura eller kort. 

  6. Kan jag ångra ett köp av en e-bok?

   På e-böcker finns ingen ångerrätt eftersom de är en typ av vara som inte kan återlämnas. Däremot kan du alltid reklamera ett köp som på något sätt är defekt.

  7. Hur fungerar leveransen av e-böcker?

   Så snart du har bekräftat ditt köp får du en bekräftelse med e-post, och din e-bok finns direkt tillgänglig för nedladdning på Mina sidor/Min digitala bokhylla. 

  8. Var hittar jag mina e-böcker?

   Du hittar dina köpta e-böcker under Mina sidor/Min digitala bokhylla. 

  9. Vad händer med mina köp om jag lämnar klubben?

   Dina köpta e-böcker ligger i din digitala bokhylla som du endast kommer åt när du är inloggad på www.bonniersbokklubb.se. Om du vill lämna oss, se då till att du har laddat ner dina e-böcker på din dator, då inloggning endast fungerar för aktiva medlemmar.