Allt om nedladdningsbara ljudböcker

Här hittar du de allra vanligaste frågorna om nedladdningsbara ljudböcker. Hittar du inte din fråga, tveka inte att kontakta kundservice på mail eller på telefon 08-696 87 80. 

 • 1. Vad är en nerladdningsbar ljudbok och hur fungerar det?
  1. Vad är en nedladdningsbar ljudbok?

   En MP3-bok är en nedladdningsbar ljudbok. Böckerna tillhandahålls i MP3-format som fungerar i alla vanliga MP3-spelare. Om du har en Apple iPod kan du välja att ladda ned boken i Apples format AAC för att kunna dra nytta av de inbyggda ljudboksfinesserna i iPod. Vissa böcker finns inte i AAC, men även det vanliga MP3-formatet fungerar i din iPod.

  2. Vad är det för skillnad mellan Mp3- och AAC-formaten?

   Kvalitetsmässigt är det ingen skillnad mellan de MP3- och AAC-filer vi distribuerar. MP3-filerna fungerar på i stort sett alla förekommande spelare, inklusive iPod, medan AAC är ett format speciellt framtaget för iPod och iTunes.

   AAC-formatet är alltså att rekommendera för användare av dessa produkter eftersom extra funktionalitet då möjliggörs, t.ex. att filerna automatiskt lägger sig i menyn Musik>Ljudböcker på iPoden. När man lyssnar på en ljudbok i AAC-format i iPoden läggs också ett ”bokmärke” in när man slutar lyssna. Nästa gång du lyssnar på boken börjar uppspelningen där du senast var.

  3. Vad är en ZIP-fil och hur öppnar jag den?

   ZIP är ett sorts paketformat som gör att man kan packa ihop flera småfiler till en enda fil, som är enklare att skicka via internet. När du laddar ner en mp3-bok i en zipfil behöver du i regel plocka ut boken ur zipfilen för att exempelvis kunna flytta över den till din mp3-spelare.

   För att öppna zipfiler behöver du ett program som kan läsa zip-filer, exempelvis Winzip. På de flesta nyare datorer finns en sådan funktion redan inbyggd.

  4. Instruktioner för uppackning av ZIP-fil

   En ZIP-fil kan liknas vid en vanlig "mapp" på din dator, med den skillnaden att innehållet kan vara komprimerat för att spara plats. ZIP-filen innehåller i sin tur de filer som ingår i din ljudbok. För att komma åt filerna måste ZIP-filen "packas upp" vilket kan göras på ett flertal olika sätt. Hur du går till väga beror bl.a. på vilket operativsystem du använder, samt om du använder PC eller Mac. Nedan följer en lista med instruktioner uppdelat på operativsystem:

   Windows XP/Vista: Om du använder Windows XP eller Vista som operativsystem behöver du inte installera något extra program för att packa upp filen. Det enda du då behöver göra är att dubbelklicka på filen, så kommer du åt de MP3- eller AAC-filer som finns nerpackade i den.
   När du dubbelklickat på filen ser du bokens ljudfiler vilka sedan kan markeras och kopieras till en vanlig mapp på din dator, lämpligtvis en mapp döpt med bokens titel. Du kan också högerklicka på ZIP-filen och välja "Öppna med -> komprimerad mapp" ("Open with -> compressed folder") för att komma åt filerna.

   Windows 98, eller om ovanstående inte fungerar: Det finns även gratisprogram för att packa upp och skapa ZIP-filer. Det mest kända är WinZip, vilket du kan ladda ner här. Gratisprogrammet är en "evaluation version" men du kan använda det under obegränsad tid.
   När du installerat WinZip gör du så här för att packa upp filen: Antingen dubbelklickar du på ZIP-filen och markerar och kopierar/drar ljudfilerna inuti den till en annan mapp på datorn, lämpligtvis döpt med bokens titel. Du kan också högerklicka och välja "Extrahera till mapp -> C:\..." ("Extract to folder -> C:\...") så hamnar de i en mapp med samma namn som ZIP-filen. 

   Mac: För Mac finns det ett flertal gratisprogram för hantering av ZIP-filer. Ett av dem är ZipIt, som finns för nerladdning här. För att öppna en ZIP-fil med ZipIt kan du t.ex. göra så här: 
   1. Dubbelklicka på ZipIt-ikonen 
   2. Välj "Open" från "file"-menyn. Välj ZIP-filen du laddat ner. 
   3. Välj "Select All" från "Edit"-menyn. 
   4. Välj "Extract" från "Zip"-menyn. 
   5. Klicka "Save". 

  5. Fungerar böckerna med alla typer av mp3-spelare?

   Ja, våra ljudböcker levereras i vanligt standard MP3-format, och så gott som alla MP3-spelare kan därför spela upp dem. Det enda kravet är att den skall klara av att spela filer som är upp till 32 Mbyte stora.

  6. Kan jag använda Mp3-böcker med ljudboksfunktionen i iPod?

   Ja. Du kan lägga in MP3-böcker i ljudbokslistan genom att ändra på filinställningarna i Itunes. 

   Du gör så här:
   1. Markera och högerklicka på MP3-filerna i Itunes.
   2. Välj "Visa info"
   3. Välj fliken "Alternativ"
   4. Välj mediatypen "Ljudbok"
   5. Sätt "Kom ihåg plats" till Ja
   6. För att undvika att ljudboksavsnitten upp spelas när du lyssnar på blandade låtar, kryssa i "Hoppa över vid blandning". 

   Dina MP3-filer kommer sedan att tolkas som ljudboksfiler av Itunes och din Ipod.
   De flesta av våra böcker går även att ladda ner i ett speciellt iPod-format, AAC, som automatiskt läggs till under "Ljudböcker" i iTunes. 

  7. Hur stor plats tar en Mp3-bok?

   Boken är uppdelad i avsnitt som är ungefär 30-60 minuter långa. En 30 minuter lång MP3-fil är ungefär 10-15 MB stor. Det betyder att filerna normalt är mellan 10 och 30 MB stora. En hel bok är ofta upp till 10 timmar lång, vilket betyder att en hel bok kan vara 200 till 300 MB stor.

  8. Vilken kvalitet har Mp3-filerna?

   Filerna har komprimerats till 48 kbps och är skapade i mono, vilket motsvarar 96 kbps stereo. Komprimeringen är gjord med program som ger mycket god ljudkvalitet för tal.

 • 2. Så här köper du en nerladdningsbar ljudbok i Bonniers Bokklubb
  1. Hur gör jag för att köpa en Mp3-bok?

   Sök fram den bok du är intresserad av. Finns boken som Mp3-bok så har den denna symbol: 
   Välj ljudfilsformatet och klicka på Köp. Gör om proceduren tills du är klar, klicka då på varukorgen och välj att gå till kassan. I dagsläget kan du enbart betala din nedladdningsbara ljudböcker med kontokort, men vi kommer inom kort att erbjuda även fakturabetalning. Klicka därefter på Genomför köp. En e-postbekräftelse kommer att skickas till dig, och dina Mp3-böcker finns direkt tillgängliga på Mina sidor/Min digitala bokhylla för nedladdning. 

   För att ladda ner så klickar du på Ladda ner, välj därefter var du vill att filen ska sparas (varierar i olika webbläsare). För att du enkelt ska hitta dina Mp3-böcker så är ett tips att skapa en mapp på din dator som heter Min bokhylla. På så sätt vet du alltid var har dina böcker.

   För att sedan lyssna din Mp3-bok – ladda antingen över boken till din Mp3-spelare (följ instruktionerna du fick när du köpte spelaren) och börja lyssna. Eller om du väljer att lyssna på den på din dator, surfplatta eller telefon – klicka på filen så öppnas den automatiskt i den spelare du har installerad. 

  2. Hur betalar jag mina nedladdningsbara ljudböcker?

   I dagsläget kan vi bara ta emot kortbetalning för köp av nedladdningsbar ljudbok. Men inom en snar framtid kommer du kunna välja om du vill betala med faktura eller kort. 

  3. Kan jag ångra ett köp av en Mp3-bok?

   På nedladdningsbara Mp3-böcker finns ingen ångerrätt eftersom de är en typ av vara som inte kan återlämnas. Däremot kan du alltid reklamera ett köp som på något sätt är defekt.

  4. Kan jag i samma order blanda både digitala böcker med fysiska?

   Ja, det går bra. Din digitala bok får du direkt tillgång till på Mina sidor/Min digitala bokhylla, medan den fysiska boken skickas hem till dig som vanligt. Pack och porto tillkommer för den fysiska boken. 

   OBS! I dagsläget kan vi bara ta emot kortbetalning för köp av både fysisk bok och nedladdningsbar ljudbok. Men inom en snar framtid kommer du kunna välja om du vill betala med faktura eller kort. 

  5. Är köp av nerladdningsbar ljudbok premieberättigande?

   Ja, köper du en nerladdningsbar ljudbok så har du, precis som vid köp av fysik bok, rätt till att köpa en produkt till premiepris. Premien kommer att skickas hem till dig med vanliga posten och pack och porto tillkommer. 

  6. Betalar jag pack och porto vid köp av nerladdningsbar ljudbok?

   Nej, köper du enbart digitala produkter tillkommer naturligtvis ingen pack- och portoavgift. 

  7. Hur fungerar leveransen av Mp3?

   Så snart du har bekräftat ditt köp får du en bekräftelse med e-post, och din Mp3-bok finns direkt tillgänglig för nedladdning på Mina sidor/Min digitala bokhylla.

  8. Var hittar jag mina Mp3?

   Du hittar dina köpta Mp3-böcker på Mina sidor/Min digitala bokhylla. Du måste vara inloggad för att komma åt Mina sidor. 

  9. Vad händer med mina Mp3 om jag lämnar klubben?

   Dina köpta e-böcker ligger i din digitala bokhylla som du endast kommer åt när du är inloggad på www.bonniersbokklubb.se. Om du vill lämna oss, se då till att du har laddat ner dina e-böcker på din dator.

 • 3. Nerladdning och så här lyssnar du på boken
  1. Hur lång tid tar det att ladda ner en Mp3-bok?

   Nedladdningstiden påverkas dels av hastigheten i det nät du använder och dels på hur stor den bok är som du köpt. Det kan ta allt mellan 5 till 45 minuter för en normalstor Mp3-bok. Vi rekommenderar dig att i första hand använda WiFi för nedladdning av Mp3-böcker eftersom det normalt både är snabbare och mer stabil jämfört med 3G.

  2. Räcker det med modem för att kunna ladda ner en Mp3-bok?

   Ja, teoretiskt sett räcker det, men vi rekommenderar att du har någon form av bredbandsuppkoppling.

  3. Varför hamnar inte avsnitten i rätt ordning när jag lägger över dem från dator till Mp3-spelare?

   Att avsnitten ibland hamnar i oordning på mp3-spelaren beror på hur man markerat dem då de dras över. Var noga med att du, innan du markerar alla avsnitt, står med markören på det första av dem. Ett annat alternativ är att dra över dem ett och ett i rätt ordning. 

  4. Vad innebär 5-minuersspår, och hur laddar jag ner det?

   MP3-böcker går oftast att ladda ner i två olika varianter: det vanliga är att varje fil är ca 30 minuter lång, vilket gör att man får färre filer att ladda ner. Det går dock även att ladda ner boken i så kallade 5-minutersspår. Dessa är inte nödvändigtvis exakt 5 minuter långa, men motsvarar exakt spårlängden på CD-utgåvan av boken. Dessa kan vara enklare att använda om du t ex lyssnar på boken i mp3-spelare eller i bilen och lätt vill kunna hitta tillbaka till rätt avsnitt.

   Båda varianterna innehåller givetvis hela boken; skillnaden är helt enkelt om du vill ha den i få långa avsnitt eller många korta.

   Du laddar ner 5-minutersspåren på samma nedladdningssida som vanligt, genom att klicka på "Fler nedladdningsalternativ" bredvid bokomslaget.

  5. Får jag kopiera en bok som jag har köpt?

   Ja, du får kopiera boken för ditt eget privata bruk. Vi rekommenderar att du sparar en extra kopia av din bok på din dator. Däremot får du inte ge kopior av boken till dina vänner och bekanta och du får absolut inte lägga upp kopior av boken på fildelningssajter. I och med vattenmärkningen (se ovan) är detta ditt eget ansvar.

  6. Får jag konvertera boken till andra format än Mp3?

   Ja, du får gärna konvertera boken till andra format så länge du använder boken för eget bruk.

   Vattenmärkningen följer alltid med även om du konverterar boken. Se ovan för vad vattenmärkning betyder. 

  7. Hur gör jag för att föra över filerna till min Mp3-spelare?

   Om du inte vill lyssna vid datorn så för du över MP3-filerna till din MP3-spelare. Filerna är ganska stora så det är inte säkert att alla får plats på en gång. Då får du börja med de första kapitlen och sedan ta bort dem från MP3-spelaren när du har lyssnat klart för att få plats med fortsättningen. Se till att alltid ha en kopia kvar på din dator för säkerhets skull.

   iPod
   För över AAC-filerna till din iPod. Fördelen med AAC-formatet är att filerna automatiskt lägger sig i menyn Musik>Ljudböcker på iPoden. När man lyssnar på en ljudbok i iPod läggs ett bokmärke in när man slutar lyssna. Nästa gång du lyssnar på boken börjar uppspelningen där du senast var.

   Hur du för över filerna till din MP3-spelare varierar mellan olika MP3-spelare. Titta i bruksanvisningen som medföljde din spelare.

  8. Måste jag vara uppmärksam på nedladdningskostnader?

   Oavsett om du använder trådlöst nätverk (WiFi) eller laddar ner via 3G ska du helst försäkra dig om att du har ett fast pris för din datanedladdning i ditt mobilabonnemang. Beroende på storlek på boken och hastighet på din uppkoppling så kan en nedladdning variera från 5-45 minuter.

   OBS! Befinner du dig utomlands rekommenderar vi dig starkt att enbart använda WiFi för nedladdning.